GHEE

Što je to GHEE?

GHEE  je vrlo cijenjena  i hranjiva masnoća, a od davnina se koristi  u Indijskoj kuhinji i Ayurvedskoj medicini, te njezi kože, gdje ga vole nazivati tekućim zlatom.  Nastaje tako da se visoko kvalitetan maslac pročišćava dugotrajnim kuhanjem, te se dobija ono najbolje iz mlijeka, čista mliječna masnoća. Vrlo je hranjiva i korisna prehrambena namirnica, a isto tako ima  izvanredne rezultate i primjene u njezi kože jer  djeluje kao sredstvo koje hrani, štiti, hidratizira i njeguje kožu.

GHEE je pun hranjivih sastojaka koji vole kožu, kao na primjer masne kiseline nazvane BUTIRAT koje smanjuju upale. Sadrži antioksidanse koji sprječavaju nastanak slobodnih radikala, uzročnika oštećenja stanica kože. GHEE je također bogat vitaminima topivim u mastima A, B12, E i K.  Prirodni je izvor D vitamina, a sadrži i omega masne kiseline 3 i 9, te je jedan od najboljih izvora konjugirane linolne kiseline. Upravo te hranjive  tvari  smanjuju oksidativni stres te koža izgleda sjajna i lijepa.

Budući da sadrži vitamin A i bogate masne kiseline, to je prirodna hidratantna krema koja pomaže osigurati duboku i trajnu hidrataciju.

„Pojavljuje se čak u vedskom mitu o stvaranju, kada je božanstvo Prajapati stvorilo ghee iz ništavila i izlilo ga u vatru kako bi formiralo svoje potomstvo.“

GHEE U KOZMETICI - 100 PUTA ISPIRANI GHEE

Istražujući primjenu ghee maslaca u kozmetičke svrhe došle smo do receptura koje su se koristile u dalekoj prošlosti Ayurvedske medicine, prije nekoliko tisuća godina.

Stoga, upoznajate glavni sastojak naše kozmetičke linije proizvoda – STO PUTA ISPIRANI GHEE ili SHATA DHAUTA GHRITA.

Zašto smo odabrale dodatno izraditi – ispirati ghee, te ga kao takvog koristiti u našim proizvodima?

Ghee je masnoća – lipidi i kada ga ispiremo u hladnoj vodi on hidrolizira i dijeli se na masne kiseline i glicerol. To mu omogućava iznimnu hidratantnost i prolazak u najdublje slojeve tkiva. Na taj način ghee kao nositelj i baza poboljšava apsorpciju  i asimilaciju prirodnih sastojaka jer prema ayurvedi naša koža  doslovno upija ghee koji ima sposobnost kroz pore ponjeti u dubinske slojeve tkiva sve hranjive sastojke kojima prirodno obiluje i učinkovito ju njegovati. Namjenjen je svim tipovima kože i svim dobnim skupinama.

Ispiranjem u hladnoj vodi  dolazi do potpune transformacije gheea koji se pretvara u duboko upijajuću, hranjivu i hidratantnu smjesu. Pahuljastu, kremastu i laganu  kremu, nešto poput šlaga,  bijele je boje i bez mirisa.  Tako izrađenog mi ga koristimo u proizvoodnji naše kozmetičke linije.

Prije nego što dođe do vas, kroz naše ruke prođe oko 1000 puta, jer svako od sto ispiranja u bakrenoj posudi, potrebno je promiješati barem deset puta. Sve to radimo u opuštenoj atmosferu uz meditativnu glazbu da Vama prenesmo energiju i znanje Indije koje smo dugo prikupljale.

„Ghee je proizvod koji čovjeku daje čistoću i snagu sunca“ Ayurveda

DOBROBITI GHEEA ZA KOŽU

OPĆENITO ZDRAVLJE KOŽE – bogat je antioksidansima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, stoga može pomoći u cjelokupnom zdravlju kože dovodeći kožu do njenog optimalnog stanja.

AKTIVACIJA KOLAGENA – vitamin K potiče proizvodnju kolagena, proteina koji održava elastičnost kože, izbjegavajući tako njeno opuštanje Sprječava gubitak vlage, jača krvne žile i kapilare čime se smanjuje nastanak mrlja i crvenila na licu.

PRIRODNA HIDRATACIJA – vitamin A ubrzava proces zarastanja kože, potiče njenu prirodnu hidrataciju i jača njenu zaštitnu barijeru, čime koža ostaje duže vrijeme hidrirana.

JAČANJE IMUNITETA KOŽE – sunčani Vitamin D omogućuje koži stvaranje novih stanica, formira zaštitnu barijeru i regulira antimikrobne peptide koji potiču otpornost na infekcije. Regulira lučenje sebuma i time smanjuje crvenila i upale. Brojne kliničke studije pokazuju kako vitamin D pomaže pri smanjenju simptoma pri kožnim bolestima.

PROBLEMATIČNA KOŽA – veliki udio kiseline butirat omogućuje gheeu protupalna svojstva. Umiruje upalne procese i stanja izazvana vanjskim utjecajima. Pruža koži olakšanje i brže zacjeljivanje. U Indiji se isprani ghee obično koristi kao krema protiv pelenskog osipa, upravo zbog ovog sastojka.

SPRJEČAVA FOTOSENZITIVNOST I URAVNOTEŽUJE TONUS – pretjerana izloženost suncu dovodi kožu do nastanka bora, mrlja i većeg stupnja opeklina. Ghee sadrži omega 3 i 9 masnu kiselinu koja ometa proizvodnju čimbenika upale, spriječava i smanjuje oštećenja od oksidativnog stresa, pojačava čvrstoću kože. Esencijalne masne kisline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože.